TT-Inrikes

Fler lyckade häckningar för kungsörnen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Enligt en ny norsk mätmetod som nu har börjat användas i Sverige ser det nu ut att bli fler lyckade häckningar för kungsörnen, rapporterar P4 Norrbotten. I stället för att som tidigare kontrollera alla de 250 revir som finns i Sverige, intensivinventerar man nu istället specifika områden.(TT)

Enligt en ny norsk mätmetod som nu har börjat användas i Sverige ser det nu ut att bli fler lyckade häckningar för kungsörnen, rapporterar P4 Norrbotten. I stället för att som tidigare kontrollera alla de 250 revir som finns i Sverige, intensivinventerar man nu istället specifika områden. Man använder sedan data från dessa områden och gör en uträkning för hela landet.

Två platser i Norrbotten, en i Västerbotten och en i Dalarna är utvalda områden.

– Man gör en vågkontroll, där det handlar om att titta på i vilka hemområden det finns vuxna par i, säger Alexander Winiger, ansvarig rovdjursfrågor länsstyrelsen Norrbotten, till P4 Norrbotten om hur intensivinventeringen går till.

Det görs även en sommarkontroll för att kontrollera hur många ungar som kläckts.

Förra året var mindre bra för kungsörnen, men i år ser det bättre ut. Tillgången på gnagare kan vara en av anledningarna till att mellan 40 till 60 procent av reviren nu är besatta.