TT-Inrikes

Fikru Maru tillbaka i Etiopien

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru, som satt fängslad i Etiopien i fem år och friades i våras, återvände till landet bara några veckor efter sitt frisläppande, skriver na. se. - Alla är rädda eftersom jag är en symbol för etiopier utomlands.(TT)

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru, som satt fängslad i Etiopien i fem år och friades i våras, återvände till landet bara några veckor efter sitt frisläppande, skriver na.se.

– Alla är rädda eftersom jag är en symbol för etiopier utomlands. Om de inte behandlar mig väl efter den här femårsperioden i fängelse så blir det ett nederlag för regeringen. Men jag måste vara försiktigt också, säger Fikru Maru till tidningen.

I Etiopien arbetar Maru för att ett nytt sjukhus med hjärtrehabilitering, patienthotell och utbildning och forskning ska byggas. Planen är att sjukhuset ska stå färdigt om två till tre år.

– Jag vill göra det jag började med för tio-tolv år sedan. När vi ser unga som dör i banala sjukdomar, det kan man som läkare inte bara se och acceptera, säger Fikru Maru.