TT-Inrikes

Fem dagars träning viktigt för hjärtat

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Känner du dig duktig för att du lufsar runt i joggingspåret två gånger i veckan? Dessvärre räcker inte det för att hålla kroppens centrala artärer i fin form, visar en ny studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Physiology.(TT)

Känner du dig duktig för att du lufsar runt i joggingspåret två gånger i veckan? Dessvärre räcker inte det för att hålla kroppens centrala artärer i fin form, visar en ny studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Physiology.

I stället krävs 30 minuters träning fyra till fem dagar i veckan för att se till att kroppens största artärer inte styvnar med åren. Samma ansträngning två till tre gånger i veckan hjälper bara till att trimma mellanstora artärer, enligt forskarna.

102 personer över 60 år ingick i studien och delades in i tre olika grupper, beroende på hur mycket de tränat under livets gång. Resultat: bland de som tränat mycket såg både de medelstora och centrala artärerna fina ut, till skillnad från de som tränat mindre.

Forskarna vill dock slänga in en brasklapp: Studien har inte tagit hänsyn till faktorer som kost och social bakgrund, vilka i sig kan påverka artärernas tillstånd.