TT-Inrikes

En polisbil i södra Lappland

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Åsele och Lycksele kommun. Under vardagsnätter räcker det med en polisbil för att täcka södra Lappland, anser kammarätten. Men polisens huvudskyddsombud, som krävt minst två bilar, förvånas över rättens dom, rapporterar SVT Västerbotten. - Spontant är jag förvånad.(TT)

Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Åsele och Lycksele kommun. Under vardagsnätter räcker det med en polisbil för att täcka södra Lappland, anser kammarätten. Men polisens huvudskyddsombud, som krävt minst två bilar, förvånas över rättens dom, rapporterar SVT Västerbotten.

– Spontant är jag förvånad. Gemene man förstår nog att det här inte räcker på en yta som är nästan lika stor som Danmark, säger huvudskyddsombudet Jan Johansson till SVT.

Förstärkningspatruller är för långt bort, anser skyddsombudet och det innebär också en risk för den ensamma patrullen om en akut situation uppstår. Vid kvinnofridsbrott uppstår problem då polisen inte kan förhöra kvinnan direkt eftersom gärningsmannen först måste tas om hand, berättar Jan Johansson.

Polisledningen anser dock att den befintliga resursfördelningen är tillfredställande. Frågan har sedan tidigare även prövats i förvaltningsrätten.