TT-Inrikes

Marwin Wallonius svensk minnesmästare

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Marwin Wallonius är svensk mästare i minne för tredje året i rad. Men det var jämnt in i det sista och Emma Andersson var nära att bli den första tjejen att ta hem titeln. SM-tävlingarna i att komma ihåg kopiöst mycket information har hållits i Göteborg under helgen.(TT)

SM-tävlingarna i att komma ihåg kopiöst mycket information har hållits i Göteborg under helgen. Det har varit en två dagars prövning i att memorera, uppspaltat i tio grenar. En mental tiokamp, helt enkelt.

– Man ska minnas siffror men också ansikten och namn, historiska datum och listor av ord, förklarar Idriz "Minnet" Zogaj, grundare av och ordförande för Svenska Minnesförbundet.

Små marginaler

Efter första tävlingsdagen ledde 18-åriga Emma Andersson från Öjersjö som precis tagit klivet upp i seniorklassen. Men i slutänden var det Marwin Wallonius som tog hem segern för tredje året i rad.

– Om det varit maraton kan man säga att det avgjordes på upploppet. De sprang i mål axel mot axel. Det har aldrig varit så jämnt förr, säger Idriz Zogaj.

Marwin Wallonius, läser till läkare och har svårt att hinna med träning, men gick in med inställningen att han skulle ta hem segern i år också. Hans starkaste gren är binära tal, medan han erkänner att han är svagare på namn och ansikten. Den sista och avgörande grenen var att memorera alla korten i en kortlek i rätt ordning.

– Alla vi i topp tre kommer ihåg en kortlek, men olika snabbt, förklarar han.

Hård träning

Enligt Idriz Zogaj krävs det 10-15 procent talang för att bli en minnesmästare. Resten är hård träning.

– Fråga Zlatan - han tränade varje dag för att bli bäst. När Marwin och Emma tränar som mest tränar de två-fyra timmar om dagen. Det finns ingen genväg.

Vi som har svårt att komma ihåg mer än ett telefonnummer kan också träna upp vår minneskapacitet, tröstar Idriz Zogaj:

– Det är ungefär som att träna upp den fysiska konditionen - du orkar mer, blir starkare mentalt.

Efter SM-tävlingarna väntar VM, som hålls i Indonesien 1-3 december. Men Idriz Sogaj tonar ned förväntningarna:

– Tyvärr är det inte så många av de bästa som kan åka i år.