Annons
Nyheter

Falska nyheter i nytt skolmaterial

Aldrig förr har vi matats med så mycket bilder, videor och texter i så många medier. Men förmågan att genomskåda det falska och manipulerande kräver kunskap och träning. Hur kritiskt granskar du det du delar på nätet?(TT)
Publicerad 17 januari 2017

Hur kritiskt granskar du det du delar på nätet? Falska nyheter, propaganda och rykten kan snabbt få spridning i sociala medier och effekterna kan bli förödande både för enskilda människor och för samhället.

Nu har Statens medieråd tagit fram nytt undervisningsmaterial för kritiskt granskande av bland annat bilder och propaganda.

””
Annons

Materialet, som är till för grund- och gymnasieelever, innehåller bland annat inslag som visar hur bildval och utelämnande av fakta kan vända på sanningar och exempelvis få tvättbjörnen att framstå som det stora hotet mot Europa.

Eget ansvar

Okritisk spridning av information kan medföra flera olika problem, enligt journalisten Jack Werner, som bland annat föreläser om källkritik.

””

Han tycker att det är viktigt att diskutera de etiska frågorna och det egna ansvaret.

””

Innan du trycker på dela kan det därför vara smart att göra lite efterforskningar för att se till att information är sann.

””

Osant eller sant

Malmöborna Jonas Söderberg och Mona Mirza delar båda två en del på sociala medier, men de är alltid noga med att kolla om det finns fler källor.

””

Båda tror att de någon gång blivit lurade att tro att något osant varit sant.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons