TT-Inrikes

Döms för medhjälp till Östbergamord

TT-Inrikes Artikeln publicerades

"En ren avrättning", enligt tingsrättens ordförande Fredrik Nydén. En 35-årig man döms till tolv års fängelse för medhjälp vid dödsskjutningen i ett garage i södra Stockholm. Han åtalades för mord och mordförsök, med medhjälp som alternativ gärningsbeskrivning.(TT)

Han åtalades för mord och mordförsök, med medhjälp som alternativ gärningsbeskrivning. Tingsrätten dömer mannen för medhjälp till mord och medhjälp till tre mordförsök.

I augusti förra året befann sig tre vuxna och ett barn i garaget i Östberga när de blev beskjutna med automatvapen. Två av männen träffades och en av dem, en 21-årig man, sköts till döds.

Skott i huvudet

Skytten har inte identifierats. Enligt domen gick denne lugnt och metodiskt till väga. När ett stort antal skott avlossats mot den bil som de fyra personerna just hade anlänt i skadades föraren som försökte ta sig ut och hamnade på marken. Skytten gick fram och sköt honom med två skott i huvudet, en gärning som enligt domen präglas av "total hänsynslöshet och råhet".

"Tingsrätten anser att straffvärdet för den som utfört gärningen ligger på livstids fängelse. Det har varit fråga om en ren avrättning där ytterligare personer utsatts för direkt livsfara", säger rådmannen Fredrik Nydén i ett pressmeddelande.

Rätten konstaterar däremot att 35-åringens inblandning ligger en tid före dödsskjutningen och att det inte är bevisat att han var på plats vid skjutningen.

"Straffvärdet för hans brott är därför inte lika högt", säger Fredrik Nydén.

Planerade dådet

Åklagaren har hävdat att 35-åringen före dådet hade kartlagt offren och sett ut en lämplig plats för attacken. Han ska ha planerat flyktväg och skaffat fram bensin för att antända den bil som användes.

Den dömdes dna fanns i en bil som har knutits till dådet. I bilen fanns även en tomhylsa av samma typ som de som hittades i garaget.

"Det faktum att 35-åringen haft tillgång till och disponerat bilen dagarna innan skjutningen är naturligtvis försvårande", säger Fredrik Nydén vidare i pressmeddelandet.

Mannen förnekar inblandning i mordet och mordförsöket.