TT-Inrikes

Cyanid hittat i grundvatten

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Stora mängder cyanid har hittats i grundvattnet nära Landskrona hamn. Enligt prover var halterna 300 gånger över de rekommenderade värdena, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg. Vattnet kom i dagen när ett företag med lokaler i hamnen skulle gräva en kulvert och grävde fyra meter ner i golvet.(TT)

Stora mängder cyanid har hittats i grundvattnet nära Landskrona hamn. Enligt prover var halterna 300 gånger över de rekommenderade värdena, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Vattnet kom i dagen när ett företag med lokaler i hamnen skulle gräva en kulvert och grävde fyra meter ner i golvet. Vattnet som kom fram såg mycket smutsigt ut och de prover som länsstyrelsen beställde visade att det innehöll cyanid.

– Vi blev ju förfärade att det var cyanid. Det är ju ett av de farligaste ämnena i världen och livsfarligt att få i sig. Så det är klart, vi blev skärrade, säger företagets vd, Thomas Abrahamsson till SVT.

Gropen i golvet med vattnet omges nu av ett högt gallerstaket.

Länsstyrelsen, skriver SVT på sin hemsida, riktar sina misstankar mot ett av företagen i hamnen som har cyanid som restprodukt i sin verksamhet.