TT-Inrikes

Brister i socialtjänsten före barnamord

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Socialtjänsten i Angered i norra Göteborg gjorde flera fel vid hanteringen av ärendet med den familj i Gårdsten där en mamma tros ha dödat sina tre barn och sedan tagit livet av sig. Det visar den lex Sarah-utredning som blev klar på onsdagen.(TT)

Efter händelsen i juli, då mamman också ska ha satt eld på lägenheten, anmälde socialtjänsten i Angered sig själva enligt lex Sarah. Familjen drogs med skulder och skulle samma dag vräkas.

Nu är utredningen klar. Den har gjorts av en extern konsult och innehåller analyser av händelsen och förslag till ett åtgärdspaket som ska genomföras före årsskiftet.

– Utredningen visar på brister i vår handläggning, säger områdeschef Maria Sjödahl vid socialtjänsten i Angered till TT.

Det finns brister

Hon vill inte gå in på specifika frågor som rör familjen, men säger att när det gäller familjer som är i behov av stöd från olika enheter så måste det finnas ett fungerande samarbete mellan de olika enheterna. Där har det brustit.

– Ju mer information man har om hur en enskild familj har det och hur de lever, desto lättare har man att fatta rätt beslut, säger Maria Sjödahl.

Göteborg Stad skickar i dag lex Sarah-utredningen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Ivo kommer att granska rapporten.

– Sen får vi se om Ivo anser att utredningen och åtgärderna är tillräckliga, säger Maria Sjödahl.

Beslut om rättsprocess

Inledningsvis anhölls pappan i familjen som misstänkt för mord eftersom alla fyra offren hade skador som inte kunde kopplas till branden. Men mannen släpptes efter ett par dagar. Det mesta tyder på att det istället handlar om att mamman dödat barnen, tänt eld på lägenheten och tagit livet av sig.

Åklagaren Helena Treiberg Claeson har i dagarna fått både obduktionsprotokoll samt brandutredning. Ett beslut om man hur man går vidare i den rättsliga processen väntas vilken dag som helst.