TT-Inrikes

Brister i LSS-handläggares utbildning

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Personer med vissa typer av funktionsnedsättningar riskerar att inte få det stöd de behöver på grund av bristande utbildning hos handläggare. Det visar en rapport från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Sveriges Radio Ekot.(TT)

Personer med vissa typer av funktionsnedsättningar riskerar att inte få det stöd de behöver på grund av bristande utbildning hos handläggare. Det visar en rapport från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det finns inga nationella krav på de handläggare som arbetar med att bedöma LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Anna Brandström vid ideella Svenska Downföreningen ger exempel på handläggares okunskap:

– Det värsta exemplet jag har hört är frågan: När går Downs syndrom över? säger hon till Ekot, och efterlyser en legitimering av LSS-handläggarna.

Det är kommunerna som bestämmer om handläggarna ska utbildas.

– I vissa kommuner så har man endast en eller två handläggare. Det tenderar att bli mer generalistverksamhet när man är i mindre kommuner, säger Ann-Kristin Sandebjer, Socialstyrelsens avdelning för kunskapsstyrning för socialtjänsten.

Enligt Socialstyrelsen bör LSS-handläggarna ha erfarenhet och en lämplig utbildning.