Annons
Nyheter

Brist på grädde och smör väntas i vår

Till våren kommer det vara svårare att få tag i svenskt grädde och smör. Bristen beror på flera faktorer - vi äter mer feta mejeriprodukter och de senaste åren har tillverkningen av mjölk minskat. - Balansen funkar inte längre, säger Patrik Hansson, vd på Arla.(TT)
Publicerad 24 januari 2017

Tidigare har mjölkproducenterna löst bristen på olika sätt, bland annat genom att importera från Danmark och Finland.

Men enligt en undersökning från europeiska konsumentorganisationen vill fyra av fem svenskar helst äta mejerivaror från inhemska animalieprodukter, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Det har bland annat Arla rättat sig efter.

””

Flerårig trend

Mjölks naturliga fetthalt är ungefär 4,2 procent och för att framställa de fetare varorna som smör och grädde krävs stora mängder mjölk. Samtidigt som efterfrågan på de fetare produkterna ökat har konsumtionen och tillverkningen av mjölk gått ner.

””

TT: Är bristen ett sätt för er att höja priset?

””

Kan importera

Men det finns inte några skäl att oroa sig för att helt bli utan grädde och smör i vår, enligt Patrik Hansson.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons