TT inrikes

Birgit Nilsson på femhundringen - hela listan på nya pengar

TT inrikes Artikeln publicerades

1 000-kronorssedeln pryds av Dag Hammarskjöld och 500-kronorssedeln av Birgit Nilsson. Dessutom införs en tvåkrona och en 200-kronorssedel - som blir grön.

I dag meddelar Riksbanken vilka motiv som Sveriges nya sedlar ska få.
– Vi behåller dagens färger på sedlarna. 200-kronorssedeln blir grön, sade Christina Wejshammar, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

Sedlarna kommer att bli något längre framöver. I övrigt är måtten de samma. Den kommande 200-kronorssedel blir lika stor som dagens 100-kronorssedel.

Ett färgskiftande tryck i de kommande sedlarna kommer att ersätta dagens "metallband" som säkerhetsdetalj.

Mynten kommer även i framtiden ha Sveriges statschef som tema.

Tidigast 2014-2015 kommer de nya mynten och sedlarna att finnas ute i handeln.
Två teman finns på sedlarna: Människor som gjort stora kulturella insatser, samt natur och miljö. De ska ha varit verksamma på 1900-talet.

Arbetet med att ta fram den nya sedelserien påbörjades 2008.
– Vi har denna gång försökt att skapa ett helhetsgrepp om sedlarna och ett helhetsgrepp om mynten, sade Johan Gernandt, riksbanksfullmäktiges ordförande.

– Våra sedlar behöver på sikt ett bättre skydd mot förfalskningar. Det är ett litet problem i dag och så vill vi att det förblir. Där för uppgraderar vi säkerheten på sikt. Att byta säkerhetsdetaljer innebär större ingrepp i sedlarna, sade Christina Wejshammar, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

Riksbanken vill också få till en effektivare kontanthantering med mindre och lättare mynt.

Ett enigt fullmäktige står bakom beslutet.
– Det som återstår är att formge sedlarna och mynten. Det är en utmaning, sade Peter Egardt, fullmäktigeledamot och ordförande i riksbanksfullmäktiges beredningsgrupp för utformning av sedlar och mynt.