TT-Inrikes

Banbrytande läkemedel mot blödarsjuka

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Ett helt nytt läkemedel mot den vanligaste typen av blödarsjuka kan revolutionerna den förebyggande behandlingen.(TT)

Ett helt nytt läkemedel mot den vanligaste typen av blödarsjuka kan revolutionerna den förebyggande behandlingen. I stället för att som nu ge läkemedlet med hjälp av intravenösa injektioner flera gånger i veckan, kan man ge injektionerna under huden och dessutom glesa ut doseringarna, skriver Dagens Medicin.

– Förutsatt att läkemedlet blir tillgängligt kan det potentiellt underlätta mycket för blödarsjuka och deras familjer, säger Erik Berntorp, läkare och senior professor i koagulationsforskning vid Lunds universitet, till tidningen.

I den nya studien har ett internationellt forskarlag utvärderat effekten av läkemedlet Hemlibra (emicizumab) på 152 patienter med blödarsjuka typ A, som är den vanligaste typen. Läkemedlet minskade antalet blödningstillfällen med 97 procent, jämfört med ingen förebyggande behandling alls. Enligt forskarna var effekten minst lika bra som redan existerande behandling med faktor VIII, som är den koagulationsfaktor som saknas vid denna variant av sjukdomen, även om ingen direkt jämförelse gjordes.

Rättad: I en tidigare version uppgavs en felaktig romersk siffra för koagulationsfaktorn.