Annons
Nyheter

Arsenik i ris kartläggs

Hur mycket av det giftiga och cancerframkallande ämnet arsenik får vi i oss när vi äter ris? Nu kartlägger Livsmedelsverket halterna av oorganiskt arsenik i ris och risprodukter. Man ska även ta reda på om olika tillagningsmetoder påverkar halterna.(TT)
Publicerad 21 april 2015

Hur mycket av det giftiga och cancerframkallande ämnet arsenik får vi i oss när vi äter ris? Nu kartlägger Livsmedelsverket halterna av oorganiskt arsenik i ris och risprodukter. Man ska även ta reda på om olika tillagningsmetoder påverkar halterna.

I dag vet man inte riktigt hur mycket arsenik som finns i olika risprodukter, mat vi äter nästan dagligen.

Annons

"VI har arbetat med halterna av arsenik i ris under en längre tid och den här undersökningen är en planerad uppföljning av vår tidigare analys av metaller i barnmat", säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

I fokus finns framför allt risprodukter som riskakor och risflingor som är riktade till barn.

Från nästa årsskifte gäller nya gränsvärden oorganisk arsenik, som är den giftigaste formen av arsenik, i risprodukter.

Totalt analyseras 102 prover som är inhandlade i butik och analyserna väntas vara klara i höst.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons