Alkoholfri finöl hotar lättölen
Under 2014 sålde Systembolaget över 770 000 liter alkoholfri öl - en ökning med 30 procent jämfört med året före.
””
Enligt Sara Sundquist på branschorganisationen Visita bubblar samma trend inom krogvärlden.
””
Smakbärare
Vid lättölsbryggning används en metod som kallas springmäskning då mäsken hälls i kokande vatten. Det finns även andra metoder för att avlägsna alkoholen vid tillverkningen - till exempel genom att sänka trycket på ölen för att få den att koka den vid en lägre temperatur så att alkoholen kondenserar bort utan att ölen får en kokt smak.
Alkohol är traditionellt en smakbärare i öl, men producenterna har hittat nya sätt att lyfta maltens och humlens aromer.
””
Alkoholfria experiment
Anhängare av traditionell lättöl uppskattar dock inte trenden.
"Trendkänsliga krogar byter ut den klassiska lättölen mot olika slags alkoholfria experiment. (...) Den här trenden måste vändas, annars kanske vår ädla dryck slutar bubbla på allt fler ställen." skriver gruppen Lättölsfrämjandet på Facebook.
TT