TT-Inrikes

Äldre blir rånade på guldkedjor i värmen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

I det fina sommarvädret har personrån av guldsmycken ökat i Göteborgsområdet. - Det sker ett antal per dygn och det är alldeles för många, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region Väst.(TT)

Under torsdagsförmiddagen ryckte en gärningsman loss ett guldhalsband från en kvinna i 60-årsåldern på Hisingen. Dagen innan rånades en dam, född 1929, på sin halskedja på väg till sitt äldreboende. I båda fallen flydde förövaren snabbt från platsen.

Larm av dessa slag har polisen i region Väst fått motta i mängder under en tid.

– Det har varit aktuellt så länge värmeböljan har gästat oss, skulle jag säga, säger Stefan Gustafsson vid polisen.

Klädda för sommar

Om det finns ett samband mellan orsakerna är inte fastlagt. Men troligt är, enligt Stefan Gustafsson, att personer har mindre kläder på sig till följd av årstiden och att smycken därmed blir synligare.

Offren är ofta äldre kvinnor, mellan 70 och 80 procent. I vissa fall har de rånade också haft någon typ av handikapp som exempelvis en rullator. Att målgruppen är överrepresenterad kan också bero på att äldre och kvinnor oftare bär värdefulla halsband.

– Men då menar jag inte att offret bär någon som helst skuld i detta, det vill jag understryka. Alla ska ha rätt att gå klädda som de vill.

Kontantlösa samhället

En annan orsak kan vara det just nu höga guldpriset. Det är enkelt att omsätta guld på marknaden.

– I ett kontantlöst samhälle existerar en subekonomi. Nu har vi inga kontanter på oss, då blir annat genast intressant för de kriminella, säger Stefan Gustafsson.

På onsdageftermiddagen grep polisen fem personer med hjälp av övervakningskameror. En man i 70-årsåldern hade avryckts sin guldkedja, men tog tillbaka den och kontaktade polis. Nu har fyra personer anhållits, tre tonåringar och en man i 20-årsåldern, misstänkta för grov stöld. En femte var minderårig.

– Jag tror inte att man kan säga att vi har ringat in ett fåtal. Jag tror att det är många fler än vi tror, säger Stefan Gustafsson.

Enligt anmälarna beskrivs gärningsmännen i stort sett till hundra procent som unga killar, mellan 15 och 25 år.

Polisen eftersöker hjälp från allmänheten för att kunna klara upp brotten.