TT-Inrikes

70-åringar äter bättre - men dricker mer

TT-Inrikes Artikeln publicerades

De äter bättre - men dricker mera alkohol. Så ser trenden ut när vår tids 70-åringar jämförs med tidigare generationer i samma ålder. - De gör ungefär som övriga i samhället, säger Jessica Samuelsson, forskare vid Göteborgs universitet.(TT)

En tredjedel av de svarande i en stor studie om 70-åringars hälsa dricker mer alkohol än Livsmedelsverket rekommenderar.

– Det kan vara oroande, säger Jessica Samuelsson, doktorand vid Göteborgs universitets centrum för studier om åldrande och hälsa.

Samuelsson pekar på risker för både sjukdom och olyckor - inte minst fallolyckor, om dryckesmönstret fortsätter ännu högre upp i åren. Men hon är inte så förvånad.

– Detta är en medveten grupp, säger Jessica Samuelsson om vår tids 70-åringar och de lite äldre.

Mera frukt, grönt och fisk

Som helhet har kostvanorna hos 70-åringar blivit klart bättre under årens lopp.

– Man äter mer frukt och grönt, mera fisk och skaldjur. Kunskapen om bra mat har ökat. Man är också friskare som 70-åring idag än tidigare, och har lättare att göra i ordning mat. Dessutom är utbudet större, säger Jessica Samuelsson.

Resultaten ingår i den senaste upplagan av Göteborgs universitets studier om 70-åringar. De startade 1971 med personer födda 1901 eller 1902. Nu bearbetas resultat om personer födda 1944.

Som vid Medelhavet

Forskningsserien, som kallas H70, har blivit en av världens mest kända befolkningsstudier. I år har man för första gången bjudit in alla deltagare att lyssna på forskarnas preliminära resultat under en halvdag på universitetet. Cirka 300 personer, av totalt 1 200 deltagare, kom till det första tillfället.

Jessica Samuelsson sammanfattar sina resultat om kost och alkohol som att vår tids svenska 70-åringar lagt sig till med en mera kontinental, eller Medelhavs-inspirerad, livsstil än tidigare generationer. Där ingår ett glas vin, eller en öl, till maten.

– Det är individuellt vad man klarar. Det är en balansgång, säger Samuelsson.

Mindre saft och kakor

70-åringars mumsande på sötsaker och njutande av söta drycker har också förändrats. De konsumerar mera choklad, godis, snacks och juice i dag än föregångarna gjort. I stället har intaget av bullar, kakor, socker, saft och läsk minskat.

I pausen under seminariedagen blev det kaffe och kakor. Vid ett bord stod några damer, som kände igen sig ganska väl i forskningsresultaten om kost och alkohol.

– Men jag undrar om folk är riktigt ärliga när de får frågor i intervjuer. De kanske dricker mer än de uppger. Men det är egentligen inte oroande, säger Margaret Hult.

I sin egen vardag har Maritha Wennström gjort iakttagelser som går lite emot forskningsresultaten.

– Det förvånar mig att många inte äter så mycket grönsaker och frukt. Jag är jättemedveten om vad jag äter, säger Wennström.