Annons
Nyheter

500 000 indelta soldater i databas

En halv miljon svenska indelta soldater har kartlagts under mer än 30 år. Liksom deras soldattorp. Och nästan alla med svenskt påbrå har en släkting i materialet. - En utmärkt resurs för oss släkt- och hembygdsforskare, säger den kände släktforskaren Ted Rosvall.(TT)
Publicerad 22 oktober 2016

Innan värnplikten infördes 1901 hade Sverige ett system med indelta soldater. Varje landskap skulle hålla sitt eget regemente och lokala gårdar fick ansvar att ordna försörjning för soldaterna.

Genom ett omfattande kartläggningsarbete finns det sedan flera år ett register över soldater, anhöriga och över de soldattorp de fick att bo i. Registret har nu passerat 500 000 soldater.

Annons

Omfattar hela landet

Arbetet med registret påbörjades 1983 i samband med 350-års jubileet av Skaraborgs regemente i Skövde. Men sedan växte det och kom så småningom att omfatta hela landet. I dag finns femton lokala register från Boden i norr till Trelleborg i söder, alla skapade av ideella krafter.

En gång om året överförs material till ett centralt dataregister, som av tekniska skäl placerats vid Linköpings universitet.

Registret, www.soldatreg.se, är välbesökt. Varje år görs närmare en miljon sökningar.

””

Klart om sex år

I registret finns möjlighet för släktforskare att komplettera med eget material. Och ännu återstår bortåt 100 000 soldater att katalogisera.

””

En del material gick förlorat vid slaget i Poltava 1709, då en stor del av krigsmaktens arkiv försvann.

Och att få med alla hustrur, barn och föräldrar lär dröja ännu längre. I registret finns också en sammanställning av nästan 50 000 soldattorp.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons