TT-Feature

Tove Lo struntar i vad ni tycker

TT-Feature Artikeln publicerades

Tove Lo är less på underhållningsindustrins dubbla måttstockar. Popartisten som är aktuell med sitt nya album "Lady wood" säger att hon inte är intresserad av att göra vad som förväntas av en artist i hennes ställning.(TT)

En vecka innan Tove Lo tar emot på skivbolaget Universals kontor står hon på scen i TV4:s "Idol". Hennes album "Lady wood" är bara några dagar gammalt och hon ska uppträda med singeln "Cool girl".

Efteråt är det inte musiken som är det stora samtalsämnet.

– Jag blev förvånad över reaktionerna, för det var ärligt talat ett av mina snällare och tamare uppträdanden. Dagen efter fick jag en massa meddelanden från familj och vänner som sade "bry dig inte om vad alla säger, de är dumma i huvudet", säger Tove Lo.

"Känns naturligt"

Med en snabb beröring av sitt kön lyckades Tove Lo få många tittare att först sätta sina chips i halsen och sedan kasta sig över tangentbordet för att formulera sin ilska.

– Jag tog inte illa vid mig av kommentarerna, för jag förstår att alla har olika syn på sexualitet och hur man vill uttrycka den. Det som stör mig mer är att folk inte hade reagerat på det här sättet om jag hade varit kille och gjort samma rörelse.

Tove Lo säger att hon aldrig har känt något särskilt behov av att vara en provokatör. Men då och då uppstår en känsla av tvivel när hon är på väg att göra någonting, och när hon frågar sig själv var det kommer ifrån blir svaret tydligt.

– Det är för att de sociala reglerna jag blev tilldelad som kvinna inom pop säger att det finns vissa saker man inte ska göra. Jag håller inte med om det, så jag tänker göra det som känns rätt för mig och strunta i vad alla andra tycker. Det blir provocerande men det är vad som känns naturligt för mig, så det kommer jag att fortsätta med.

Jakten på ruset

Ljudbilden på "Lady wood" är importerad från klubbland. Pulserande dansgolv med mörka väggar möter Tove Los popestetik och känsla för omedelbara refränger.

– Jag visste väldigt tidigt att jag ville göra något med minimalistiska, aggressiva technobeats och mixa det med mina popmelodier och texter. Till skillnad från "Queen of the clouds" så visste jag direkt vilken sorts värld jag ville ta mig till.

Albumet är den första halvan (den andra är tänkt att släppas under nästa år) av en sångcykel bestående av fyra delar. De två första delarna, "Fairy dust" och "Fire fade", skildrar jakten på ett rus och vad Tove Lo beskriver som "den ständiga flykten".

– "Lady wood" står för att göra saker som får hjärtat att slå lite snabbare, som gör mig tänd och exalterad men som också är lite läskiga. Det gäller kärlek, när jag går upp på scen, droger eller vad som helst.

"Lady wood" gestaltas också visuellt i kortfilmen "Fairy dust" som Tove Lo har gjort tillsammans med regissören Tim Erem. Filmens innehåll var inledningsvis för vågat för Youtube som har gömt den bakom en åldersspärr. Återigen var det kvinnlig onani som ansågs vara problemet.

– Många jag har pratat med om den scenen har sagt "det är inte sexigt". Det är för att man inte är van vid att få se kvinnor på det sättet. Män kan vara nakna på alla möjliga sätt i filmer. De tillåts umgås mycket mer med sin kropp.