TT-Feature

Tidningshusen utmanar på Kristallen

TT-Feature Artikeln publicerades

Det har blivit dags för årets upplaga av tv-galan Kristallen och nytt för i år är att de traditionella tv-husen får kämpa mot tidningarnas olika produktioner. - De har verkligen klivit in på lika villkor.(TT)

Det har varit ett väldigt starkt svenskt tv-år, anser Anton Glanzelius och hans kollegor. Han är ordförande för den jury som utser nomineringarna till Kristallengalan, därefter delas makten mellan en vinnarjury och tv-tittarna, beroende på kategori.

– Konkurrensen om tittarnas kärlek är så otroligt stor just nu. Ingen kanal eller produktionsbolag har råd att slarva, säger han.

I år har Stiftelsen Kristallen en rad nya samarbetspartners i Expressen, Aftonbladet och Dagens Industri som därmed får chans att vara med och tävla för första gången - och samtliga har lyckats ta sig in bland nomineringarna.

– Ur vårt perspektiv är det väldigt stort och roligt att få bjuda in andra som traditionellt sett inte har tillhört det som vi brukar kalla tv, säger Glanzelius.

Tidningarnas självklara relevans

Även om det är första året som tidningarna är med och tävlar på Kristallen är det långt från nytt att de gör egna videoproduktioner. Och Glanzelius tror att tittarna kommer få se mer av den varan framöver.

– Definitivt! Det som är svårt att veta är hur många genrer som en kvällstidning kan ge sig in i?

I år finns de representerade i kategorier där de enligt honom har en självklar relevans - som Årets förnyare och Årets fakta.

En annan trend som tydligt märks bland årets nomineringar är att strömningstjänsterna och de utländska dramaproduktionerna har satt press på de svenska - som matchar med en kategori full av tunga nomineringar.

"Det är en njutning"

"Bron" (SVT), "Gråzon" (C More), "Gåsmamman" (Kanal 5), "Vår tid är nu" (SVT) och "Advokaten" (TV3) har alla chans att prisas som årets tv-drama.

– Det har hänt någonting drastiskt på den fronten, att de internationella aktörerna har kommit in och nästan tvingat fram en otrolig offensiv för svensk drama ... det är en njutning, säger Glanzelius.

Flest prischanser vid årets gala har dock kändisfamiljerna Parnevik och Wahlgren, vilket inte förvånar Glanzelius som säger att efterfrågan på nya realityfamiljer, kända som okända, är stor. "Parneviks" och "Wahlgrens värld" har båda tre vinstchanser var.

– Reality-tv med starka personligheter är kanske det som efterfrågas allra mest inom underhållnings-tv just nu, säger han.

Årets Kristallen leds av Gina Dirawi den 31 augusti och direktsänds i TV4.