TT-Feature

Synfel kan förklara Da Vincis talang

TT-Feature Artikeln publicerades

Enligt en ny studie kan Leonardo Da Vincis ovanliga talang för att fånga saker i 3D bero på att renässanskonstnären led av en typ av utåtskelning. Exotropi innebär att ögonen skelar utåt och människor med den typen av skelning ser ofta med varje öga separat, vilket ökar synfältet och uppfattningen av djup.(TT)

Enligt en ny studie kan Leonardo Da Vincis ovanliga talang för att fånga saker i 3D bero på att renässanskonstnären led av en typ av utåtskelning. Exotropi innebär att ögonen skelar utåt och människor med den typen av skelning ser ofta med varje öga separat, vilket ökar synfältet och uppfattningen av djup.

Studien, som utfördes vid City University of London, har granskat två skulpturer, två oljemålningar och två teckningar av Da Vinci och kommit fram till att hans synfel kan ha varit speciellt gynnsamt för att uppfatta 3D-dimensionen av ansikten och objekt samt avstånd och djup i landskapsscener. Konstnärer som Rembrandt och Picasso tros också ha skelat.

– Synfelet är ganska praktiskt för en konstnär. Att se på världen med ett öga innebär en direkt jämförelse med den platta bild som målas fram på duken, säger professor Christopher Tyler till AFP.