TT-Feature

SVT visar Göran Hugo Olssons 68-dokumentär

TT-Feature Artikeln publicerades

Den prisbelönta filmaren Göran Hugo Olsson är aktuell med sitt första svenskspråkiga projekt på 15 år. Den nya dokumentärfilmen "Maj 68" visar "de politiska skeenden" som ägde rum i Sverige och resten av världen under våren 1968.(TT)

Den prisbelönta filmaren Göran Hugo Olsson är aktuell med sitt första svenskspråkiga projekt på 15 år. Den nya dokumentärfilmen "Maj 68" visar "de politiska skeenden" som ägde rum i Sverige och resten av världen under våren 1968.

Filmen skildrar hela maj månad genom material ur SVT:s arkiv och texter ur Maja Ekelöfs "Rapport från en skurhink" ska fungera som en röd tråd.

â??Idén med 'Maj 68', förutom att undersöka vad som skedde och sändes denna viktiga period, var att visa filmen just den 1 maj 2018. Inte bara för aktualiteten, men känslan av detta hände för exakt 50 år sedan. Det är drabbande att historien så tydligt upprepar sig. Reportagebilderna om dåtidens krigsskadade barn i Vietnam påminner ju om det vi ser från Syrien i dag", säger Göran Hugo Olsson i ett pressmeddelande.

Olsson har tidigare gjort Guldbaggebelönade dokumentärer som "Om våld" och "The black power mixtape 1967-1975".

"Maj 68" visas i SVT1 den 1 maj.