TT-Feature

"Rysslands Sinatra" död

TT-Feature Artikeln publicerades

Sångaren och underhållaren Josif Kobzon - flitigt kallad "Rysslands Frank Sinatra" - har avlidit, uppger ryska massmedier. - Josif Davydovitj är död. Ninel (hustrun) kan ännu inte tala om det, vi gråter alla, berättar en medarbetare för statliga nyhetsbyrån Tass.(TT)

Sångaren och underhållaren Josif Kobzon - flitigt kallad "Rysslands Frank Sinatra" - har avlidit, uppger ryska massmedier.

– Josif Davydovitj är död. Ninel (hustrun) kan ännu inte tala om det, vi gråter alla, berättar en medarbetare för statliga nyhetsbyrån Tass.

Kobzon föddes i närheten av Donetsk i nuvarande Ukraina 1937 och har varit något av en institution i sovjetiskt och ryskt kulturliv, ständigt deltagande i allehanda jubileumskonserter och shower.

Liksom Sinatra har han stadigt också utpekats för nära kontakter med den organiserade brottsligheten, vilket han dock ständigt förnekat.

Politiskt har Kobzon varit engagerad i såväl det gamla sovjetiska kommunistpartiet som i president Vladimir Putins stödparti Enade Ryssland, som han representerat som parlamentsledamot sedan 2003. Kobzons stöd för Rysslands annektering av Krim-halvön har samtidigt ådragit honom internationell kritik - bland annat i form av visumförbud till EU och USA.