TT-Feature

Riskerar vite efter skadlig ljudnivå

TT-Feature Artikeln publicerades

Hotelljätten Gothia Towers i Göteborg hotas med ett löpande vite om 150 000 kronor efter en konsert i november då ljudet var så högt att barn i publiken riskerade permanenta hörselskador.(TT)

Hotelljätten Gothia Towers i Göteborg hotas med ett löpande vite om 150 000 kronor efter en konsert i november då ljudet var så högt att barn i publiken riskerade permanenta hörselskador.

De höga ljudnivåerna uppmättes vid en konsert med den libanesiska stjärnan Najwa Karam, och upptäcktes vid en stickprovskontroll med dold mikrofon, skriver Göteborgs-Posten.

– Det var omkring 1 000 personer där och det fanns även ett antal barn under 13 år i publiken. Det var inte väldigt många barn, men det räcker med ett barn för att de lägre gränserna för ljudnivåer ska gälla, säger miljöinspektör Yusra Moshtat som gjorde stickprovskontrollen, till tidningen.

Den tillåtna maxnivån när barn är med är 110 decibel, vilket överskreds med 1 decibel under konserten.

Gothia Towers ser allvarligt på det inträffade och har vidtagit åtgärder för att det inte ska hända igen, skriver GP. Bland annat ska barn under 13 år inte tillåtas på den här typen av konserter.

Men om ljudnivåerna överskrider det tillåtna igen måste Gothia Towers betala vite, enligt miljö- och klimatnämnden i Göteborg.