TT-Feature

Rebecca Ferguson letar efter sin historia

TT-Feature Artikeln publicerades

Hon spelade titelrollen i tv-serien "White queen", gjorde rymdfilmen "Life" med Ryan Reynolds och imponerade som Jenny Lind i "The greatest showman". Nu tar Rebecca Ferguson återigen plats på vita duken - tillsammans med Tom Cruise. - Det är jättekul att få komma tillbaka.(TT)

Efter "Mission: impossible - rogue nation" (2015) hade svenska Rebecca Ferguson blivit rejält fäst vid sin rollfigur, den svenskfödda brittiska agenten Ilsa Faust.

– Jag tjatade på regissören och Tom (Cruise) efteråt, säger Ferguson skämtsamt till TT och fortsätter:

– Jag sa att det finns ingen anledning till varför hon inte ska vara med i nästa film. Jag vill spela henne och jag saknar henne jättemycket!

Sagt och gjort. Snart går nya "Mission: impossible - fallout" upp på biograferna och publiken får återse Ilsa Faust, som Ferguson beskriver som mångfasetterad med spännande personliga och professionella drag. Och hon påpekar att det är härligt när sådana roller dessutom är skrivna av män.

– Hon har humana drag när det kommer till hennes reaktioner, hennes val och hennes längtan. Hon är en riktig karaktär - hon är också en riktigt duktig agent, en like till Tom Cruises rollfigur. Hon är så mycket, så dynamisk!

"Riktigt äckligt"

Den andra inspelningen blev dock ganska olik den första - nu var Ferguson nämligen gravid och fick placera spyhinkar i kulisserna.

– Så länge man är försiktig och kan sin kropp, äter väl och sover, så funkar det, säger hon.

I slutet av inspelningen - när hon var i sjätte månaden - kände hon sig dock bitvis begränsad av kroppen.

– Vi gjorde så mycket vi kunde på set och hade hinkar i hörnen, så fick jag springa dit â?¦ torka munnen, på med lite smink och sedan fortsätta. Riktigt äckligt!

Svårfångade manus

Ferguson slog igenom på hemmaplan när hon spelade huvudrollen i såpan "Nya tider" vid millennieskiftet. Sedan dess har hon gjort karriär utomlands och hunnit testa en rad olika genrer. Nu är hon på jakt efter nästa projekt, men hon beskriver sig själv som kräsen.

– Jag vill ha det lite obehagliga, det unika, det konstlade, det oförväntade. Men de manusen är svåra att få, säger hon.

Men det är inte bara skådespelaryrket som lockar. För TT berättar Rebecca Ferguson att hon ständigt är på jakt efter en historia att berätta och gärna vill ge sig på att själv producera film.

Och trots att hon har fem olästa manus på sitt bord så har hon en gnagande oroskänsla som säger att telefonen en dag kan sluta ringa.

– Jag vet inte varför, det är en rädsla för att det ska ta slut på något sätt, säger hon till TT.

Tack vare Cruise

Hon minns första mötet med Tom Cruise som glatt och kreativt. Han var engagerad och gav sig in i diskussionerna. Och Ferguson kände att hon vågade ta plats och komma med egna förslag, trots hans stjärnstatus.

– Så är det på inspelningen också. Han är fokuserad och vi skrattar jättemycket och ibland är det tufft och spänt. Han är inte någon superstjärna som kommer med ett stort entourage bakom sig, han är väldigt nåbar.

Och tack vare Cruise bär hon med sig ett minne för livet, från när de filmade på Nya Zeeland.

Efter att ha nämnt att hon drömde om att få se bergen där de filmade ovanifrån fixade Cruise så att hon, och några av deras kollegor, fick åka helikopter till och från inspelningen i två dagar.

– Jag tänkte att det här är helt magiskt, tänk att vi får möjlighet att göra det här.