TT-Feature

Paltrow får betala för vilseledande reklam

TT-Feature Artikeln publicerades

Skådespelaren Gwyneth Paltrow driver sedan 2008 hälso- och skönhetssajten Goop.(TT)

Skådespelaren Gwyneth Paltrow driver sedan 2008 hälso- och skönhetssajten Goop. Efter att ha stämts av åklagare i Kalifornien för att vilseleda konsumenter med sina produkter har företaget Goop nu gått med på att betala 145 000 dollar, motsvarande ungefär 1,3 miljoner kronor, för att göra upp i godo, skriver Buzzfeed. Enligt åklagarna har Paltrows hälsoimperium "sålt produkter vars påstådda medicinska effekter inte har vetenskaplig täckning".

Åtalet handlade bland annat om ägg gjorda i jade och rosenkvarts som ska föras in i vaginan och sägs "öka den sexuella energin" och balansera hormonerna, hjälpa de vaginala musklerna och öka kontrollen av blåsans muskler. Äggen såldes, och säljs fortfarande, på Goops sajt för omkring 600 kronor styck. En rad läkare har bedrivit kampanj mot Goop och vädjat till kvinnor att inte köpa äggen eftersom de inte har bevisade medicinska effekter.

Även en olja som sägs hjälpa till att motverka "nedåtgående spiraler" och bota depression inkluderades i stämningsansökan mot Goop.