TT-Feature

Nicole Kidman stjärna i Herzogs ökenfilm

TT-Feature Artikeln publicerades

När Nicole Kidman tackade ja till att medverka i Werner Herzogs ökenfilm fick hon lämna sin bekvämlighetszon. Det viktigaste för henne med en ny filmroll är att hon hittar någonting hon inte varit med om tidigare.(TT)

– Jag är vid en punkt i mitt liv nu när jag vill upptäcka någonting, säger hon och fortsätter:

– Jag vill tvingas ut ur min bekvämlighetszon. Jag vill inte bara sätta mig i bilen och köra till studion.

Kvinnlig upptäckare

Under inspelningen av Werner Herzogs film "Queen of the desert" fick hon verkligen lämna allt det trygga och invanda bakom sig. Filmen handlar om Gertrude Bell, en kvinnlig upptäckare som i början av 1900-talet gjorde en mängd expeditioner i de arabiska länderna och som blev god vän med många av härskarna där. Hennes insatser blev stora, men hon har fram till nu varit ett okänt namn. Kidman säger:

– Man talar om T H Lawrence, men ingenting om Gertrude Bell. Jag tycker att det är mycket konstigt.

Gevärshotade skådespelare

Herzog är en regissör med rykte om sig att inte väja för någonting när det gäller att få sina filmer färdiga. Många är berättelserna om hur han till exempel riktade ett gevär mot huvudet på den trilskande huvudrollsinnehavaren Klaus Kinski under inspelningen av "Fitzcarraldo". Nicole Kidman säger:

– När Werner ringde och frågade om jag ville filma med honom i öknen var min enda motfråga "kan jag ta med mina barn". Självfallet sa han, och jag tackade ja. Jag visste att hans sätt att filma innebär att han måste spela in på de platser det handlar om.

– När jag kom till Marocko och såg de fantastiska bergen kände jag omedelbart att jag hade kommit rätt. Sedan fick jag börja med att lära mig rida kamel - och det passade mig perfekt. Jag fick sova utomhus under stjärnorna och jag fick göra en massa saker som jag aldrig har gjort förr och som jag antagligen inte kommer att göra igen.

Inspelade röster

Hon har spelat många verkliga karaktärer på film, men menar att det är stor skillnad på hur hon förbereder sig.

– Gertrude är okänd. Det gällde att hitta henne genom att läsa om henne och visualisera henne, att hitta hennes sound. När det gällde till exempel Virginia Wolff så kunde jag ju lyssna på hennes röst från inspelningar och få henne rätt. Och detsamma gällde Grace av Monaco. Jag ville fånga henne. Och även om jag inte alltid lyckas, så är det i alla fall ett försök.