TT-Feature

Miyazakis klassiska filmer på bio

TT-Feature Artikeln publicerades

Med premiär den 8 september kommer tio av Hayao Miyazakis och Studio Ghiblis filmer att gå upp på svenska biografer i kronologisk ordning. Först ut är "Nausicaä från vindarnas dal", den första filmen Miyazaki gjorde och den som utgjorde grunden så att den framgångsrika japanska filmstudion kunde starta 1985.(TT)

Med premiär den 8 september kommer tio av Hayao Miyazakis och Studio Ghiblis filmer att gå upp på svenska biografer i kronologisk ordning. Först ut är "Nausicaä från vindarnas dal", den första filmen Miyazaki gjorde och den som utgjorde grunden så att den framgångsrika japanska filmstudion kunde starta 1985. Året efter kom den första officiella Studio Ghibli-filmen "Laputa - slottet i himlen", som har nypremiär på bio 22 september.

Bland de övriga filmerna som får nypremiär på bio finns "Prinsessan Mononoke", "Spirited away", "Ponyo på klippan i havet" och "Min granne Totoro".

Enligt SF Bio kommer filmerna att visas över hela landet och visningarna fortsätter under våren 2019. Hayao Miyazaki gick i pension 2014, men rapporteras jobba med en ny långfilm som ska få premiär 2020.