Annons
Nyheter

Kulturpolitiskt avgörande för konstnärerna

Dörren står på glänt till kulturåret 2017. Turbulens kring museerna, pausade litteraturfestivaler och fler bokmässebråk väntar. Men också nya kulturchefer med egna visioner. För konstnärerna blir det något av ett kulturpolitiskt ödesår. Museerna som stänger(TT)
Publicerad 23 december 2016

Museerna som stänger

Museiåret 2017 lär bli fortsatt turbulent. När Världskulturmuseernas ledning föreslog flytt av Medelhavsmuseet, Östasiatiska och Etnografiska museet i Stockholm till en och samma byggnad utbröt ramaskri. Regeringen låter nu museiledningen lösa den svårt infekterade frågan helt på egen hand, och direkt efter nyår inleder Världskulturmuseet förstudier av de alternativ som finns.

Annons

Turbulent har det varit också på Röhsska museet i Göteborg, som stänger under 15 månader från den 27 februari. Efter en långdragen konflikt som bland annat rör brister i den psykosociala arbetsmiljön hoppas man nu kunna komma till roten av problemen. De inplanerade utställningarna ställs in och personalen tvingas flytta ut.

Även Magasin III i Stockholm stänger i två års tid, från och med hösten 2017, efter en stor utställning med konstnären Gunnel Wåhlstrand. Museichefen David Neuman vill kunna göra något annorlunda.

Järnvägsmuseet i Gävle trycker också på paus, museet stängs för renovering i ett och ett halvt år.

Nya chefer

Rockader i konstvärlden blir det när Magnus af Petersens tar över på Bonniers Konsthall i Stockholm efter Sara Arrhenius som i sin tur blir chef för Kungliga Konsthögskolan.

Även Malmö konsthall får en ny chef i Mats Stjernstedt.

På teatersidan flyttar Anna Pettersson in på Strindbergs intima teater i Stockholm, där hon som ny chef vill skapa "en scen väl förankrad i Strindbergs anda, det vill säga modern och experimentell".

Danske Michael Bojesen, som närmast styrt Copenhagen Opera Festival, går nu vidare till Malmö Opera som han vill göra tillgänglig för flera. Hans genomslag i repertoaren syns dock inte förrän om två år.

Bland andra nya toppnamn märks Karin Åström Iko som blir den första kvinnliga riksantikvarien under Riksarkivets närmare 400 år långa historia.

Kulturministerns löften

Annons

Nu är det äntligen konstnärernas tur, det har kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) lovat. Och intresseorganisationerna har råg i ryggen efter den rapport som Konstnärsnämnden lade fram i december. Där står svart på vitt det konstvärlden har varnat för: konstnärers inkomster halkar efter rejält, jämfört med den övriga befolkningen. Branschen har länge efterfrågat kraftfulla åtgärder, och Alice Bah Kuhnke har också sagt att det är bild- och formkonstnärerna som härnäst ska få förstärkning, efter den grundliga genomlysning som presenteras i februari - den första på 20 år.

Även de statliga museerna har hon lovat mer pengar. Hur mycket och när är oklart.

Den nya statliga filmpolitiken börjar gälla från årsskiftet.

Bokmässeturbulens

Medan Sigtuna Litteraturfestival pausar nästa år för att söka en ny organisation har ledningen för bokmässan i Göteborg äntligen klartgjort sin inställning: Högerextrema Nya Tider kan få ställa ut även 2017 så länge man håller sig inom lagens ramar. "Även främmande och avskyvärda åsikter av olika ideologiskt ursprung måste kunna rymmas på en bokmässa" skrev Maria Källsson och Jürgen Boss, vd:ar för bokmässorna i Göteborg och Frankfurt, på DN Debatt.

Pelle Andersson, vd och förläggare på Ordfront, tycker det är bra att Maria Källsson äntligen tar ställning men framhåller att bokmässans ledning ännu inte har kunnat klargöra hur säkerheten ska garanteras för författare och besökare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons