TT-Feature

Kultduo tar steget till bioduken

TT-Feature Artikeln publicerades

På tre år har Johan Rheborgs och Robert Gustafssons rollfigurer "Morran och Tobias" vuxit till ett kultförklarat svenskt fenomen. Nu tar den trashiga men älskade duon klivet upp till bioduken.(TT)

Den märkliga mor-och-son-duon Morran och Tobias, som lever i social misär i ett fallfärdigt hus någonstans utanför Trosa, hör till de mest udda inslagen som setts i svenska tv-sammanhang. Men att de hittat en plats i svenskarnas hjärtan är tydligt.

– Vi har hört referenser till scener som vi aldrig har gjort, scener som folk har skapat egna situationer av, säger Robert Gustafsson, som sitter med Johan Rheborg i en blågrön sammetssoffa på ett hotell i Stockholm för att prata om "Morran och Tobias - som en skänk från ovan".

Grundarbete från serien

Stommen i filmen, som får biopremiär i veckan, bygger på det arbete som Johan Rheborg och Robert Gustafsson gjorde 2014, när rollfigurerna fick en 16 avsnitt lång webbserie för SVT.

– Där gjorde vi väldigt mycket grundarbete. Det fanns historik som vi har jobbat vidare med när vi skulle göra filmen, säger Johan Rheborg, som spelar Monica "Morran" Gunnarsson, vars karaktäristiska, gnälliga tonfall blivit något av seriens varumärke och till och med samplats i poplåtar.

Figurer i utanförskap

Både Morran och Tobias är drömmare, men deras drömmar ser ut på olika sätt. Krockarna som uppstår när Morrans av cigaretter inrökta fantasivärld krockar med Tobias lösningsbaserade idéer ger upphov till många galna scener.

Att borra efter vatten rakt genom vardagsrumsgolvet, flytta möbler med en grävskopa eller fulkoppla el med hjälp av en skruvmejsel i proppskåpet är vardagsmat i rollfigurernas värld.

Man skrattar både med och åt Morran och Tobias. Men att sparka nedåt tycker Johan Rheborg inte att de gör.

– Läser man det så, då är det nog mer betraktarens värderingar. Tvärtom, jag tänker ju att Morran är en del av mig, hur bisarrt det än må låta.

Han får medhåll av Robert Gustafsson:

– Absolut, säger folk någonting elakt om Morran eller Tobias som rollfigurer så blir man lite illa berörd. De är ju dels en del av en själv, men framför allt är de ju ens eget verk.

Oklart med fortsättning

Vad som händer med Morran och Tobias efter bioäventyret återstår att se.

– Vi tar en sak i taget. Vi hade ingen aning i början om att vi skulle göra så mycket som vi nu har gjort, säger Johan Rheborg.

För stunden ligger man alltså lågt. Men Robert Gustafsson har stora förhoppningar på filmen.

– Vi hoppas att folk känner sig mörbultade!