TT-Feature

Kontroversiell regissör gör pedofilpjäs

TT-Feature Artikeln publicerades

Milo Rau, som tidigare satt upp föreställningar om Rumäniens förre diktator Ceausescu och den norska terrordömda massmördaren Anders Behring Breivik, kommer nu att göra en pjäs om den belgiske seriemördaren och pedofilen Marc Dutroux.(TT)

Milo Rau, som tidigare satt upp föreställningar om Rumäniens förre diktator Ceausescu och den norska terrordömda massmördaren Anders Behring Breivik, kommer nu att göra en pjäs om den belgiske seriemördaren och pedofilen Marc Dutroux.

Dutroux dömdes till livstids fängelse 2004 efter att ha erkänt att han mördat fyra av sex flickor han hade kidnappat och hållit fångna. Två svalt ihjäl medan Dutroux avtjänade ett fängelsestraff för en annan kidnappning 1996.

Rau använder barnskådespelare för att iscensätta hur Belgien som land traumatiserades av fallet. Rau säger att han överraskades av hur väl insatta barnskådespelarna var i händelsen.

– För dem är det en myt, en saga, något väldigt avlägset, säger Milo Rau.

Pjäsen är enligt regissören inte en rekonstruktion av fallet, utan en betraktelse av det belgiska samhället. En av barnskådespelarna gestaltar Dutroux far, en annan Belgiens kung och andra poliserna som utreder fallet.