TT-Feature

Konstskatt blir tillgänglig digitalt

TT-Feature Artikeln publicerades

Nationalmuseum i Stockholm gör 3 000 av sina mest populära målningar tillgängliga för nedladdning, skriver Nationalmuseum i ett pressmeddelande. De högupplösta bilderna ska gå att ladda ned från sajten Wikimedia commons, som är en gratis bildtjänst som ingår i det nätbaserade uppslagsverket Wikipedia.(TT)

Nationalmuseum i Stockholm gör 3 000 av sina mest populära målningar tillgängliga för nedladdning, skriver Nationalmuseum i ett pressmeddelande.

De högupplösta bilderna ska gå att ladda ned från sajten Wikimedia commons, som är en gratis bildtjänst som ingår i det nätbaserade uppslagsverket Wikipedia. Bilderna finns också zoombara i museets egen webbdatabas, men än så länge utan nedladdningsfunktion.

"Det är vår övertygelse att vi möter vårt uppdrag att främja konsten, konstintresset och konsthistorien genom att låta bilder av våra samlingar bli en naturlig del av den digitala miljö vi idag rör oss i. Vi vill också tydliggöra att konsten ägs av alla och är till för alla, oavsett hur användningen av bildmaterialet ser ut", säger Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum i en kommentar.