TT-Feature

Knyckare: Hoppas alla kan respektera frizonen

TT-Feature Artikeln publicerades

Det började med ett argt Twitterinlägg efter några glas vin, och slutade med en festival. På fredag inleds Statement i Göteborg - där alla utom cis-män är välkomna. - Jag tror att det kommer att vara en stämning jag aldrig upplevt förut, säger festivalens grundare Emma Knyckare.(TT)

Som en reaktion på det stora antalet sexuella övergrepp på festivaler sommaren 2017 skrev komikern Emma Knyckare på Twitter under sin semesterledighet: "Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?"

Ett drygt år har gått sedan dess, reaktionerna har varit enorma, Diskrimineringsombudsmannen är inblandad och de begynnande 136 tecknen på Emma Knyckares Twitter har lett fram till en hel festival. De två stora scenerna på området kommer att rymma bland andra Frida Hyvönen, Loreen, Beatrice Eli och Cleo. De män som arbetar med artisterna får bara vistas på backstageområdet som Knyckare skämtsamt kallar "manshagen".

"Inte lösningen"

Emma Knyckare är med i föreningen Statements styrelse som den ytterst ansvariga, men har tagit på sig en rad funktioner - allt från att lyfta grejer och få i ordning området, till att hoppa in i sponsorgruppen.

– Det som är det spännande med att jobba med kvinnor och icke-binära, att det aldrig är någon som vill ha någonting, alla frågar â??vad kan jag ge dig nu?", â??vem behöver hjälp nu?", säger Knyckare.

TT: Är det rätt väg att gå att helt utesluta cis-män för att förhindra sexuella övergrepp?

– Jag skulle inte säga att det här är lösningen på några problem, målet är såklart att leva i ett samhälle som är jämställt och där alla är trygga. Statement är snarare en reaktion på problematiken med sexuellt våld, säger Emma Knyckare.

En hemlig strategi

Hon berättar att festivalen har en strategi för att stänga ute människor som inte är välkomna, men exakt hur den planen ser ut vill hon inte berätta av säkerhetsskäl.

– Om man försöker snika sig in och samtidigt vet varför festivalen finns och varför den behövs så tror jag att man ganska snart kommer att känna sig obekväm i det sammanhanget. Jag hoppas att alla kan respektera den här frizonen, säger hon.

TT: Finns det en större hotbild mot er festival jämfört med andra?

– Nej det tror jag absolut inte. Vi har också Västra Götalandspolisen som sköter all säkerhet utanför festivalen, och så har vi våra brudar och icke-binära som sköter säkerheten inne på festivalen.