TT-Feature

Åkesson om P3: "En skitkanal"

TT-Feature Artikeln publicerades

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att P3 är en "skitkanal" som borde läggas ned. Uttalandet har fått flera att reagera - Alice Bah Kuhnke (MP) säger till Expressen att det är "ett av de grövsta påhopp" hon hört under sin tid som kulturminister. Åkesson var inbjuden för att medverka i P3:s Morgonpasset.(TT)

Åkesson var inbjuden för att medverka i P3:s Morgonpasset. Där gjorde han klart vad han tyckte om P3 efter att ha fått veta att intervjun skulle varvas med satiriska inslag.

"Vänsterliberal smörja"

Åkesson uppgav att det var ungefär vad han förväntar sig av "den här skitkanalen". Det upprepade SD-ledaren även i sändning.

– Hade jag varit chef här så hade jag lagt ner P3 för längesedan, för jag tycker att det är vänsterliberal smörja rakt igenom, sade han i radioprogrammet.

Han förklarade också att han helst hade sluppit att medverka.

I intervjuer med andra medier efteråt, stod Åkesson fast vid att P3 är "vänsterliberal smörja" och en "skitkanal". Han förtydligade dock att det är bara om han vore chef på Sveriges Radio som han skulle lägga ned P3 eller sälja kanalen till en kommersiell ägare.

– Jag är politiker och lägger mig inte i vilka medier som finns, säger Åkesson.

Flera reagerar

Jimmie Åkessons uttalande i Morgonpasset har lett till reaktioner. Bland annat säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till Expressen att uttalandet är "ett av de grövsta påhopp" hon hört under sin tid som kulturminister.

Även Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt reagerar.

– Jimmie Åkesson menar ju allvar när han vill angripa public service oberoende och stänga en kanal som kritiserar honom. Det här handlar om yttrandefrihet och det fria kulturlivet, säger han till TT i en kommentar.

Utgivarna, intresseorganisation för svenska publicister, skriver att mediernas oberoende måste värnas med kraft, och att det är "djupt oroande när politiker som besitter den lagstiftande makten medvetet ägnar sig åt motsatsen".

"Vi har på kort tid fått se riksdagsman Hanif Bali med vapen på bilder i sociala medier som ska föreställa satir med Dagens Nyheter som måltavla, samt partiledare Jimmie Åkesson i en intervju med P3 medge att han, om han vore chef, skulle 'lägga ner den här kanalen", skriver Utgivarna.

Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, säger i en kommentar till radion att ingen politiker bestämmer över innehållet.

– Det gör jag som vd, säger hon till Sveriges Radio.