Annons
Nyheter

Ida Linde prövar starka kärleksband

Föräldrakärlekens styrka kan tyckas självklar. Men vad händer när barnet växer upp till en mördare? Och när modern, som en oväntad konsekvens av detta plötsligt upplever stor lycka? Ur "härvor" av lästa, skrivna och levda erfarenheter nystar Ida Linde fram sina romaner.(TT)
Publicerad 16 mars 2018

Ur "härvor" av lästa, skrivna och levda erfarenheter nystar Ida Linde fram sina romaner. Att efteråt säga exakt var det började är svårt. Men syokonsulenten Sue Klebold, vars son mördade 13 elever och sedan sköt sig själv på Columbine High School i Colorado, ingick definitivt i den härva som också rymde den nya romanen, "Mördarens mamma".

””

Därmed inte sagt att boken på något sätt handlar om Columbinemamman, ännu mindre att Ida Linde gjort "research" om henne.

””
Annons

Konsekvenserna

Liksom hennes förra roman, "Norrut åker man för att dö" handlar även den nya om konsekvenserna av mord snarare än om själva brotten i sig. I bakhuvudet hade hon också 1930-talspoeten Ebba Lindqvists diktrader om Judas mor som ensam sörjer sin son. Ett tag sökte Ida Linde till och med efter den ensamma Judasmammans namn och det närmaste hon kom var Henrietta.

””

Henrietta lever ett extremt torftigt och ensamt ickeliv tillsammans med "sin pojke", en son som hon inte fött men alltid älskat. Under ett av sina besök i fängelset träffar hon så sitt livs passion: den vackra och sofistikerade Grace, som även hon har en son bakom galler.

””

Förtätad och ordknapp

Ida Linde skriver en förtätad och ordknapp prosa där realismens krav på information och bakgrundsupplysning inte gäller. Den förra romanen, "Norrut åker man för att dö" gav henne både Norrlands och Aftonbladets litteraturpriser. Den gången utgick hon från morddramat i Bruce Springsteens låt "Nebraska", och skrev en roman som bygger på en sorts översättningar av hela skivan till ett Västerbotten i dag.

””

Ner till Umeälven

När hon tillsammans med dramatikern Kristian Hallberg översatte Springsteenklassikern "The river" åt SVT:s Babel var det med frasen "Vi går ner till älven" och det är också precis vad hon ska göra på Littfest i uppväxtstaden Umeå några dagar efter den här intervjun. I dag bor hon i förorten Rissne utanför Stockholm, men det var i Umeå som allt började.

””

Varför hon använder sig av just mord för att ställa livet på sin spets i två romaner på raken är inte helt enkelt att svara på. Men även brotten ingår på något sätt i den härva som till slut blir litteratur.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons