TT-Feature

Han vill ge Syriens barn framtidshopp

TT-Feature Artikeln publicerades

Att från Japan se barn i sitt hemland dö på tv-nyheterna fick hans hjärta att brista. Nu hoppas Obada Kassoumah att hans översättningar av japansk manga ska få syriska barn att våga drömma om framtiden. Det började som ett deltidsjobb för studenten Obada Kassoumah.(TT)

Det började som ett deltidsjobb för studenten Obada Kassoumah. Men översättningarna av den populära japanska mangaserien Captain Tsubasa till arabiska förvandlades snart till något viktigare för 26-åringen från Damaskus.

Serien handlar om ett barn som drömmer om att bli professionell fotbollsspelare och hjälpa sitt land att vinna VM. Det fick Kassoumah att tänka på de syriska barnen och vikten av deras drömmar i skuggan av det förödande inbördeskrig som slitit sönder landet under sex års tid.

– Just nu är det säkert många syriska barn som känner att de inte är tillåtna att drömma. Eller att deras enda dröm är att överleva. Men jag vill hjälpa dem att förstå att de måste våga hoppas och jobba hårt för att nå sina mål, säger Kassoumah i telefon från Tokyo.

– På så sätt kanske vi alla tillsammans kan hjälpa till att bygga upp ett fredligt Syrien en dag.

Studerar i Japan

När Obada Kassoumah studerade japanska i Damaskus fick han stipendium för att plugga i Tokyo. Det var 2012 och blev hans biljett bort från oroligheterna som redan skakade landet. Han blev kvar i den japanska huvudstaden där han har fortsatt att studera.

– Jag har jobbat hårt för att komma in i samhället, lära mig språket och lära känna kulturen. Förra året rekommenderade min lärare mig till ett jobb som översättare av manga och jag fick det.

Men för Obada Kassoumah handlar det inte bara om ett extraknäck.

– Att titta på nyheterna och se barn som dör utan att kunna göra något åt det... Det får ens hjärta att brista. Men det här ett första steg i ett försök att vara med och utveckla Syrien, säger han.

Delas ut till flyktingar

Och faktum är att en del av de översatta mangaböckerna har delats ut till barn som flytt från Syrien, bland annat i Tyskland.

– Jag blev så glad när jag fick höra talas om det. Det ger barnen möjlighet att fly till en annan värld. Jag vill att de, om så bara för en stund, ska glömma fasorna som de har utsatts för i Syrien.

En dag hoppas Obada Kassoumah att han ska kunna återvända till Syrien. Trots ett långt och blodigt krig ser han hoppfullt på framtiden.

– Det är mitt hem, där jag har min familj och mina vänner. När syrierna återvänder från Europa tar de med sig en bit av den europeiska kulturen. Då kommer vi att få ett multikulturellt samhälle som jag tror kommer att bidra till Syriens utveckling.