TT-Feature

Årets Guldlejon till Alfonso Cuarón

TT-Feature Artikeln publicerades

Regissören Alfonso Cuarón tilldelas årets Guldlejon för sin film "Roma", som utspelar sig i 70-talets Mexiko och handlar om barnflickan Cleo - I dag råkar vara Libos födelsedag, kvinnan som rollfiguren Cleo är baserad på.(TT)

Den mexikanske regissören Alfonso Cuarón, som vann dubbla Oscars för sin "Gravity" 2013, är årets mottagare av filmfestivalen i Venedigs tyngsta pris, Guldlejonet.

– Det här priset och den här festivalen betyder väldigt mycket för mig, sade Cuarón då han mottog sitt pris.

Silverlejonet, för bästa regi, gick till Jaques Audiard ("The Sister brothers"), som tackade för priset i en videoinspelning.

Rörda pristagare

Willem Dafoe och Olivia Coleman utsågs till årets manliga respektive kvinnliga skådespelare och båda var märkbart rörda när de tog emot sina priser.

Dafoe, som spelar Vincent van Gogh i "Vid evighetens port" passade i sitt tacktal på att hylla filmens regissör Julian Schnabel.

– Han gav mig gåvan att få vara hans Vincent.

Coleman prisas för sin roll som drottning Anna i filmen "The favourite".

– Jag älskade att göra den här filmen, sade skådespelaren när hon tårögd tog emot priset.

"The favourite" hyllades dubbelt vid galan, där också regissören Yorgos Lanthimos fick ta emot juryns specialpris. I sitt tal tackade han speciellt sina tre huvudrollsinnehavare - Coleman, Emma Stone och Rachel Weisz.

"Vi behöver er!"

Juryn specialpris gick till "The nightingale" och regissören Jennifer Kent, den enda kvinnan bland årets 21 nominerade. I tidigare intervjuer har hon sagt att det faktum att könsfördelningen bland de tävlande sett ut som den gör stulit fokus från hennes film. Men i sitt tacktal valde hon ändå att lyfta frågan och efterlysta fler kvinnliga kollegor.

– Till alla kvinnor där ute som vill göra film, snälla gör det. Vi behöver er!

– Den kvinnliga kraften är den starkaste och mest helande i världen. Jag är säker på att vi kommer se fler kvinnor inta den här scenen i framtiden.