TT-Ekonomi

Varannan bostadsägare räds stigande boräntor

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Närmare hälften av Sveriges bostadsägare oroar sig för högre bolåneräntor och en femtedel skulle tvingas flytta om boendekostnaderna steg med mer än 3 000 kronor, visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste undersökning.(TT)

Riksbanken har i över tre års tid hållit styrräntan under nollan och meddelade i förra veckan att en höjning först kan väntas i december. Trots den expansiva penningpolitiken har bostadsägare i Sverige redan börjat darra inför dyrare bolån.

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometer oroar sig 46 procent av bostadsägarna för kommande räntehöjningar.

"Svenskarna är betydligt mer oroade över stigande bolåneräntor i dag än bara för två år sedan", kommenterar Svensk Fastighetsförmedlings tillförordnade vd Petra Wester i ett pressmeddelande.

Vidare visar undersökningen att en femtedel av bostadsägarna skulle tvingas flytta om boendekostnaderna steg med över 3 000 kronor. Många fler uppger att smärtgränsen ligger någonstans mellan 3 001-5 000 kronor, enligt Bobarometern.

Samtidigt har så många som en tredjedel en buffert om 100 000 kronor för oväntade utgifter. Enbart en knapp tiondel saknar ett sparande helt och hållet.

Totalt har 1 000 personer deltagit i studien via en webbenkät utförd av Kantar Sifo.