TT-Ekonomi

Handelsoro grumlar Europas tillväxtutsikter

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Den ekonomiska tillväxten inom eurozonen saktade ned under det andra kvartalet. Samtidigt steg inflationen. Hotet om ett globalt handelskrig skapar oro i den europeiska ekonomin, som visar tecken på avkylning under det andra kvartalet.(TT)

Hotet om ett globalt handelskrig skapar oro i den europeiska ekonomin, som visar tecken på avkylning under det andra kvartalet.

Siffror från Eurostat visar att tillväxten i de 19 euroländerna ökade med 0,3 procent under andra kvartalet jämfört med första. Jämfört med samma period i fjol ökade tillväxten med 2,1 procent.

Sett till alla EU:s 28 medlemsländer var tillväxten 0,4 procent jämfört med första kvartalet, och 2,2 procent jämfört med samma period i fjol.

Analytiker hade förväntat sig att tillväxtsiffran för euroländerna skulle ligga på 0,4 procent för kvartalet och 2,2 procent för helåret.

Medan handelskonfliktens faktiska påverkan på handeln hittills har varit marginell tycks företagens förtroende ha tagit stryk. Samtidigt steg inflationen på årsbasis till 2,1 procent under andra kvartalet jämfört med samma period i fjol, jämfört med 2,0 procent i juni.

Ökningen beror främst på energipriserna som ökat från åtta procent i fjol till 9,4 procent i år. Kärninflationen som är rensad för energi- och livsmedelspriser ökade från 1,2 procent i juni till 1,3 procent i juli, vilket också överträffade förväntningarna.

Ökningen skedde snabbare än analytiker hade förväntat sig.