TT-Ekonomi

Svagt upp på dämpad bostadsmarknad

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Den tydliga prisuppgången i september kom av sig. Bostadsmarknaden runt om i landet har återigen bromsat in. I oktober steg priserna på bostadsrätter och villor med i genomsnitt en procent. Bostadspriserna fortsätter att stiga på många håll i landet men utvecklingen i oktober ger en blandad bild.(TT)

Bostadspriserna fortsätter att stiga på många håll i landet men utvecklingen i oktober ger en blandad bild.

I centrala Stockholm står bostadsrättspriserna fortsatt still, medan de stiger något i Stor-Stockholm. I Göteborgsområdet och i Stor-Malmö gick priserna ner med 1 procent, medan priserna i centrala Malmö steg med 2 procent, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Förra månaden var ett undantag med en ovanligt tydlig uppgång. Allmänt så har vi haft en utplaning av prisnivåerna under en ganska lång tid, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Inbromsad årstakt

Enligt Per-Arne Sandegren är vi också på väg in i en säsongsmässigt lugn period.

Den mest dramatiska förändringen ser man om man jämför prisökningstakten på ett års sikt. Under de senaste tolv månaderna har priserna på bostadsrätter ökat med 6 procent i riket. Vid samma tidpunkt i fjol låg årstakten på 14 procent.

I centrala Göteborg var årstakten 5 procent i oktober, jämfört med 22 procent ett år tidigare.

Hög omsättning

Villapriserna bromsar också in, men inte i lika snabb takt. Under det senaste året har priserna stigit med 9 procent, jämfört med 11 procent i årstakt i fjol.

– Den marknaden verkar ha en liten eftersläpning, säger Per-Arne Sandegren.

Omsättningen på de bostäder som finns till försäljning är hög, samtidigt som bostadsutbudet är fortsatt lågt.

"Under oktober kom det ut 13 procent färre villor och fem procent färre bostadsrätter på marknaden jämfört med samma period förra året", skriver Staffan Tell, presstalesperson för Hemnet i ett pressmeddelande.