TT-Ekonomi

Stigande bostadsrättspriser i Stockholm

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

I Storstockholm märks nu en liten uppgång med stigande bostadsrättspriser. När det gäller villor och riket är det dock stiltje enligt Svensk mäklarstatistiks augustisiffror. I Storstockholm steg priset på bostadsrätter med en procent i augusti.(TT)

I Storstockholm steg priset på bostadsrätter med en procent i augusti. Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk mäklarstatistik tolkar det som att marknaden nu även i Stockholm börjar visa positiva signaler, detta för första gången sedan våren 2017.

– Det var i Stockholm som nedgången inleddes och övriga storstadsområden som Göteborg och Malmö följde efter. I de två städerna har det tickat uppåt, men med trendbrottet nu är det fallet även i Stockholm, säger han till TT.

Den uppåtgående trenden sker samtidigt som volymerna på antalet lägenheter till försäljning börjar öka rejält efter sommaren, vilket Per-Arne Sandgren påpekar har större positiv betydelse än om den skulle ske under en period med litet utbud.

Nedåt för villorna

Samtidigt är dock priserna på årsbasis rejält ned, -6 procent i riket och -7 procent i Storstockholm. När det gäller villamarknaden är det samtidigt stilla. Såväl Stockholm, Göteborg som riket noterar oförändrade villapriser med bara Stormalmö som noterar en positiv uppgång senaste månaden, upp en procent.

– Villorna har alltid en eftersläpning jämfört med bostadsrätter och det är också en lugnare marknad med mindre rörelser. Det som möjligen sticker ut negativt är att när det gäller prisförändringen i årstakt på villor i Stockholms län är den lägre än när det gäller bostadsrätter, säger Per-Arne Sandegren.

Ingen större påverkan

Veckans räntebesked och riksdagsval lär däremot inte få någon större påverkan på priserna ur ett kortare perspektiv, enligt Per-Arne Sandegren.

– Det är ingen som tror på kraftigt stigande räntor och politiskt är det snarare beslut som redan är tagna när det gäller amorteringskraven som påverkar.