TT-Ekonomi

"Semlan är bageribranschens livboj"

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Kär bulle med många namn - semla, fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. Den är, tillsammans med kanelbullen, vårt populäraste bakverk och utan den skulle många bagerier ha svårt att klara sig.(TT)

Försäljningen av fastlagsbullar, som i princip pågår i tio veckor från nyår till påsk, motsvarar en tredjedel av bagerinäringens intäkter.

Enligt Martin Lundell har inga andra bakverk en liknande status och förra året tangerades rekordet då 58 procent av svenskarna åt minst en semla på fettisdagen.

Brist på arbetskraft

Det höga trycket på bagerierna kring fettisdagen drabbar en redan hårt ansatt bransch, enligt Martin Lundell. Han säger att många nya bagerier öppnar, men att man inte anställer i samma takt.

– Bagaryrket är ett av de yrken där det är störst brist på arbetskraft. Det är dyrt att anställa och tyvärr utbildas det för få bagare, säger Martin Lundell.

Bageribranschen deltar även i Arbetsförmedlingens så kallade snabbspår där nyanlända med specialkunskaper får en snabbare väg in på arbetsmarknaden.

– Semmelsäsongen blir också ett sätt för nyanlända att få integration i samhället, säger Martin Lundell.

Semmelwrapen banade väg

Fram till 2015 var semlans form och smak i stort sett intakt. Här och var testades varianter, men inget fick något genomslag. Men 2015 kom semmelwrapen som blev väldigt populär, mycket tack vare sociala medier. Och den banade väg för fler varianter.

För att en modern semla ska bli framgångsrik krävs det att man behåller grundelementen - det vill säga smakerna eller formen. Men allra flest föredrar ändå den traditionella semlan. Martin Lundell spår även en comeback för hetväggen - att servera semlan på ett fat med varm mjölk.

– Jag tror inte att det blir så många knasvarianter framöver. Men att man kanske hittar intressanta varianter som fyller ett syfte. Till exempel chokladsemlan, att man blandar choklad i grädden. Det är ganska likt den traditionella men tillför en lite annan smak.

– Av de icke-traditionella är semmelwrapen min favorit. Av den enkla anledningen att den har de traditionella smakerna, men den är enkel att äta på språng, säger Martin Lundell.