TT-Ekonomi

Oljeprisfallet gynnar Sandvik

TT-Ekonomi Artikeln publicerades
Foto:Lars Pehrson / SvD / TT

Oljeprisfallet gynnar Sandvik i stort även om efterfrågan från kunderna i olje- och gassektorn har minskat. Vd Olof Faxander räknar med att ECB:s stödpaket kommer att få fart på den europeiska ekonomin.(TT)

Verkstadskoncernen Sandvik redovisar en vinst före skatt på 2 121 miljoner kronor för fjärde kvartalet i fjol. Under samma period 2013 stannade vinsten på blygsamma 66 miljoner kronor, vilket berodde på stora engångskostnader, relaterade till stora besparingar.

Analytiker hade, enligt Reuters, räknat med en vinst före skatt på 1 904 miljoner kronor. Det oväntat starka resultatet fick aktien att stiga kraftigt.

– Sandvik levererade både vinsttillväxt och starkt kassaflöde. Det tycker jag är styrkefaktorer, säger Olof Faxander vid en telefonkonferens.

Påverkas positivt

Marknadsläget var i stort sett oförändrat jämfört med tredje kvartalet, med undantag för olje- och gassektorn där kunderna avvaktar med investeringar till följd av oljeprisfallet. Men Faxander betonar att det bara är 8 procent av koncernens omsättning som är direkt relaterad till olje- och gaskunder.

– Andra delar av koncernen påverkas positivt av oljeprisfallet. Och till det kommer ECB:s stödköp som kommer att stimulera den europeiska ekonomin, säger Faxander.

Inga avbeställningar

Han vågar sig inte på att bedöma hur ett lägre oljepris på sikt påverkar efterfrågan inom olje- och gassektorn.

– Än så länge har vi inte fått några avbeställningar, men det är möjligt att det blir större effekter om oljepriset fortsätter att vara lågt. Men det är svårt att bedöma i nuläget

Efterfrågan på gruvutrustning beskrivs som stabil på en låg nivå. Gruvföretagen fortsätter att skjuta fram nyinvesteringar men har inte dragit ner på produktionen.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 3:50 kronor per aktie, oförändrat jämfört med året före.