TT-Ekonomi

Privat aktiehandel ökade i juni

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Resultatet av den brittiska EU-omröstningen fick de privata aktiespararna att göra rekordmycket affärer på börsen. Men det finns anledning att vara försiktig, varnar Avanzas sparanalytiker.(TT)

Privatspararna hos Avanza, Nordnet och Skandiabanken gjorde i genomsnitt 130 700 aktieaffärer totalt per dag under juni, enligt en sammanställning som Avanza har gjort. Det är en ökning med 56 procent jämfört med samma period i fjol, och ökning med 18 procent jämfört med maj.

En fjärdedel av handeln skedde de två första dagarna efter omröstningen.

Tidigare under månaden handlade det framför allt om att sälja av innehav som en försiktighetsåtgärd. Efter omröstningen såg många privatsparare köpläge till följd av lägre aktiekurser.

"Det är viktigt att spararna har en långsiktig plan med köpen. Börsen kommer att vara stökig framöver", varnar Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza, i ett pressmeddelande.

"Bankerna tog den största smällen på börsen efter Brexit-beslutet. Spararna verkar dock tolka de lägre aktiekurserna som rabatt och ser köpläge. Här finns det emellertid anledning att bredda sig. Banksektorn drabbas alltid hårt vid finansiell oro", fortsätter Kull.