Annons
Nyheter

Marknaden för solenergi väntas blomstra

Priset för installationer av solenergisystem faller i Sverige sedan strafftullar på kinesiska solceller avskaffats i EU. Nu väntar både privata och offentliga aktörer på en exploderande marknad. Utsikterna för svensk solel ser strålande ut, enligt företag i branschen.(TT)
Publicerad 17 september 2018

Utsikterna för svensk solel ser strålande ut, enligt företag i branschen. Det norska energibolaget Otovo räknar med en snabbt växande solenergimarknad i Sverige. Inom bara några år väntas sektorn, lågt räknat, vara värderad till omkring 13-15 miljarder kronor, enligt företagets vd Babak Tighnavard.

””

Borttagna handelshinder

Annons

Häromveckan beslutade EU att slopa importtullar på solceller tillverkade av den världsledande producenten Kina. Det medför lägre priser på paneler och därmed en bättre affär för installatörer på den svenska marknaden.

Men det är inte enbart prisfrågan som ger ljusare förutsättningar för solenergimarknaden. Avskaffandet av bygglovskravet för solceller är en annan aspekt som väntas ytterligare spä på intressent bland allmänheten, enligt Tighnavard.

Investerar i solenergi

Ett annat energibolag som delar analysen om det breda svenska intresset för grön el är Göteborg Energi. Nyligen sattes spaden i marken ute vid Säve flygplats där landets största solcellspark ska byggas.

På så sätt stärker bolaget sitt solelserbjudande till de kunder som inte kan installera paneler på egen hand. Satsningen i Säve är bara början, enligt marknadschefen David Hellström.

””

Danmark långt före

Enligt Statistiska centralbyrån uppgår installationsgraden i Sverige till 23 watt solenergi per person, vilket kan jämföras mot Danmarks 157 watt.

Trots att Energimyndigheten ännu inte har analyserat vad de slopade tullarna innebär för den framväxande marknaden räknar man med att inom några år, att inte bara utmana, utan även gå om grannlandet i installationsgrad.

Trycket på den statliga subventionen som täcker upp till 30 procent av investeringskostnaden av solcellssystem pekar i den riktningen, enligt Linus Palmblad, handläggare på Energimyndighetens forsknings- och innovationsavdelning.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons