TT-Ekonomi

Kreditföretag vilseleder kunder

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Många kreditföretag har vilseledande ränteuppgifter på sina hemsidor och de är otydliga i sin information till konsumenter, enligt en granskning från Konsumentverket. - Vi har sett att många företag har spekulativa prisuppgifter på sina hemsidor.(TT)

– Vi har sett att många företag har spekulativa prisuppgifter på sina hemsidor. De anger låga räntor och månadslopp, men i slutändan kanske konsumenten kommer att få betala betydligt mer och få en högre ränta, säger Martin Eklöf, jurist hos Konsumentverket.

Enligt myndigheten är det många gånger svårt för konsumenter att förstå att kreditföretaget endast är en förmedlare av lån och svårt att se vilka långivare som kreditföretagen samarbetar med.

– Prisinformationen är generellt missvisande eftersom det i slutändan är en tredje part som kommer att sätta räntan, säger juristen Martin Eklöf.

Konsumentverket kommer att gå vidare med tillsynsärenden mot flera av bolagen vars hemsidor granskats, men vill i nuläget inte ange vilka.

Anledningen till att Konsumentverket inledde granskningen av företagens hemsidor 2015 var främst att verket sett ett ökat antal kreditförmedlare som marknadsför sina tjänster. Myndigheten ville få en överblick av den marknadsföring som förmedlare använder sig av och vilka tjänster som företagen erbjuder. 23 företag granskades.