TT-Ekonomi

Hotellfacket kräver larm för personal

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Internationella hotellkedjor som Hilton och Marriott utrustar anställda med larmknappar som skydd mot sexuella trakasserier från gäster. Det svenska hotellfacket kräver samma sak och vissa hotell har anammat systemet.(TT)

De fem stora hotellkedjorna som kommit överens om åtgärden har 45 procent av alla hotellrum i USA. Larmen sätts in som ett led i arbetet med att skydda personalen mot såväl sexuella trakasserier från gäster som olika former av brott.

Åtgärden har efterfrågats från fackförbund under lång tid men också varit ifrågasatt från hotellkedjorna då det beräknas kosta hundratusentals dollar, enligt Reuters.

Frågan har aktualiserats efter bland annat förra årets dödsskjutning vid ett hotell i Las Vegas där gärningsmannen öppnade eld från sitt hotellfönster.

IMF-chefens skandal

I New York har hotellpersonal haft liknande larmknappar sedan 2012 då den förre chefen för Internationella valutafonden (IMF) Dominique Strauss-Kahn anklagades för sexbrott mot en städerska.

Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, berättar att facket har drivit frågan om larm i många år och att vissa svenska hotell har låtit sina anställda bära larm.

Det är främst städerskor som är utsatta, enligt facket. Per Persson talar om en psykisk press för städerskor som varje dag ska in 25-30 rum där en obehaglig överraskning kan vänta.

– Till exempel en naken gäst som hoppar ut ur en garderob eller kommer ut från badrummet. Många städerskor klarar inte av arbetssituationen och slutar helt enkelt, säger han till TT.

Parterna diskuterar

Facket driver larmkravet lokalt, inte centralt för att undvika att arbetsgivaren ska kompensera kostnaderna på lönerna. Ett annat fackligt krav för att öka säkerheten och trygga arbetsmiljön är att städerskorna ska arbeta två och två.

– För tillfället sitter vi i en arbetsgrupp med HRF och diskuterar just arbetsmiljön för hotellstädarna. Och där ingår även den psykosociala arbetsmiljön, säger Lina Tidell, arbetsrättsjurist på Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för svensk besöksnäring, till TT.

– Visita har inget principiellt emot larm, men det är en åtgärd av många och det är upp till arbetsgivaren att bedöma vilken åtgärd som behöver vidtas.