TT-Ekonomi

Handlare kringgår Kinas bitcoinstopp

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Den kinesiska centralbankens beslut att stänga ned Peking- och Shanghaibaserade handelsplatser för den virtuella valutan bitcoin har fått investerarna att söka alternativa vägar. Bara ett par veckor efter beslutet säger dock handlarna att marknaden är långt ifrån död.(TT)

Bara ett par veckor efter beslutet säger dock handlarna att marknaden är långt ifrån död. Möjligen har oerfarna bitcoinspekulanter skrämts i väg, men för de mer inbitna handlarna har bitcoinaffärerna inte upphört utan har bara flyttat till olika meddelandeplattformar.

– De kan inte skapa regler för att stoppa mina investeringar i det jag är intresserad av. De säger att de skyddar mig, men så länge jag tycker att det är bra, har de ingen möjlighet att stoppa mig, säger Victor, en kinesisk bitcoinhandlare som inte vill uppge sitt efternamn.

Efter myndigheternas stopp för handelsplatser köper och säljer kinesiska bitcoinhandlare nu valutan direkt till varandra via olika meddelandeplattformar.

På plattformen Local Bitcoin mer än fördubblades den kinesiska handeln den första veckan efter Pekings beslut.

– Det faktum att det fortfarande pågår handel med bitcoin är en indikation på att Kina inte vill stoppa valutan, utan bara vill styra om handeln för att ha bättre kontroll över den, säger Marshall Swatt, grundare till New York-baserade bitcoinhandelsplatsen Coinsetter.

Kina har varit en blomstrande handelsplats för så kallade kryptovalutor de senaste åren. Bland skälen till detta finns att landet har tillåtit användare att handla utan avgifter.