TT-Ekonomi

Förslaget: Prischock för plastkassar

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Antalet plastkassar i Europa måste minska för att rädda både djur och natur. Nu kommer Naturvårdsverkets förslag till lösning: prischock - en höjning till fem kronor per påse. Användningen av plastkassar i Europa måste enligt ett EU-direktiv minskas med hälften till 2025.(TT)

Användningen av plastkassar i Europa måste enligt ett EU-direktiv minskas med hälften till 2025. Ett förslag till svensk lösning är ett lägstapris på fem kronor per bärkasse, enligt en rapport från Naturvårdsverket som i dag lämnas över till regeringen. En prischock jämfört med de cirka två kronorna som kassarna kostar i dagligvaruhandeln i dag.

– Det är mer än en prisfördubbling, säger Sandra Backlund, samhällsekonom på Naturvårdsverket.

Gäller alla bärkassar

EU-direktivet omfattar endast tunna plastkassar. Men Naturvårdsverket vill att Sverige ska gå längre varför förslaget omfattar alla typer av plastbärkassar. Alltså både de tunna som finns i livsmedelsbutikerna och de som du får gratis när du handlar i exempelvis klädbutiken. Anledningen är att ett förbud mot endast tunna plastbärkassar skulle kunna leda till en ökad produktion av tjocka kassar, som är ännu sämre för miljön. Däremot omfattas inte de plastpåsar som säljs på rulle och som oftast används för att slänga soporna i.

Två vägar

Svenskarna förbrukar i dag mer än 80 kassar per person och år. Och enligt Naturvårdsverket, som fått i uppgift att utreda frågan, är ett lägstapris det som krävs för att minska förbrukningen och öka återanvändningen.

– Vi har gjort en omvärldsanalys och tittat på hur man försökt komma åt problemet i andra länder. Och det finns två vägar att gå; förbud eller prisökning, säger Backlund.

Förbud inte lösning

Italien har infört ett förbud för kassar som inte är nedbrytbara. Men enligt Backlund har förbudet inte löst problemet då en del kassar fortfarande hamnar i naturen. Och ett totalt förbud för plastkassar anses inte heller fungera.

– Förbjuder man samtliga blir det förmodligen papperskassar som används i stället och de är mer energikrävande. Dessutom behövs kassar med andra egenskaper än papper ibland, säger hon.

Samtidigt föreslår Naturvårdsverket att prisnivån bör utvärderas när det finns ett underlag om svenska konsumenters priskänslighet och hur mycket förbrukningen av plastbärkassar minskar.