TT-Ekonomi

Exportindustrin hungrar efter att anställda

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

På jakt efter arbete? Då är chanserna särskilt goda i den svenska exportindustrin som fortsätter gå för högvarv, visar den senaste exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit (SEK).(TT)

Att företag som säljer varor och tjänster till utlandet gör goda affärer i dagens glödheta högkonjunktur, samtidigt som kronkursen försvagats väsentligt, har nog undgått få.

Nu får optimisterna ytterligare på fötterna då årets första exportkreditbarometer visar på fortsatt glädjeyra för bolagen i sektorn. Det framgår allra tydligast på frågan om företagens framtida personalbehov.

Ökande personalbehov

– Andelen företag som väntas anställa under de kommande tolv månaderna har ökat, index över exportföretagens sysselsättningsplaner är på den högsta nivån sedan våra mätningar startade, säger Catharina Henriksson, pressansvarig på SEK.

Att det tillfrågade bolagen uppger att de behöver anställa fler framöver förklaras av allt digrare orderböcker och välfyllda kassakistor. Det gäller för så väl stora som små företag, enligt Henriksson.

Ökad konjunktursoro

Medan de flesta mätningar i undersökningen pekar spikrakt uppåt faller det samlade exportkreditindex (EKI) med tre punkter till 53 i exportkreditbarometern jämfört med i höstas. Men att EKI sjunker behöver nödvändigtvis inte vara dåligt för exportnäringen.

– I och med att bolagens finansiella situation har utvecklats väldigt starkt minskar deras behov av att gå till oss för att klara finansieringen, säger Henriksson.

På frågan om exportföretagens syn kring svensk penningpolitik upplever färre ränteläget som fördelaktigt, med oro för en kommande lågkonjunktur som en möjlig förklaring. Samtidigt räknar fler på fortsatt låg styrränta, i linje med marknadsförväntningarna, visar SEK:s barometer.